วารสารวิทยาลัยบัณฑิตเอเซีย
ปีที่ 14 ฉบับที่ 4 เดือน ตุลาคม - ธันวาคม ปี พ.ศ. 2567

ไฟล์ ดาวน์โหลด

     73036652.pdf

  

ชวลิต หงษ์ยนต์

CAS1882

ชื่อผู้วิจัย   ชวลิต หงษ์ยนต์
ชื่อผู้ส่งวารสารร่วม/ที่ปรึกษา สถานะ
ผู้วิจัยร่วม
กษม ชนะวงศ์2, จุฬาภรณ์ โสตะ3, ทิพวัลย์ ด่านสวัสดิกุล4, ภูมิศักดิ์ บุเกตุ5
วารสารฉบับเต็ม


สาขา

สาขาวิทยาศาสตร์การแพทย์
ชื่อบทความ (ภาษาไทย) การสำรวจและตรวจวิเคราะห์คุณภาพน้ำดื่มจากตู้น้ำดื่มหยอดเหรียญในเขตเทศบาลนครขอนแก่น
ชื่อบทความ (ภาษาอังกฤษ) SURVEY AND ANALYSIS OF DRINKING WATER QUALITY FROM COIN-OPERATED DRINKING WATER DISPENSERS IN KHON KAEN MUNICIPALITY
บทคัดย่อ ภาษาไทย น้ำดื่มที่ผลิตเพื่อจำหน่าย อุปโภคบริโภคกำลังเป็นที่นิยม นั่นก็คือน้ำดื่มจากตู้น้ำดื่มหยอดเหรียญ เพราะมีราคาค่อนข้างถูก สะดวก ง่าย รวดเร็วและประหยัด และพบว่าปัจจุบันมีการติดตั้งตู้น้ำดื่มหยอดเหรียญเป็นจำนวนมาก จากผู้ประกอบการผลิตและจำหน่ายตู้น้ำดื่มหยอดเหรียญหลายยี่ห้อ ทั้งในเขตชุมชนหนาแน่น หรือเขตที่พักอาศัย จากการสำรวจตู้น้ำดื่มหยอดเหรียญในเขตเทศบาลนครขอนแก่น จำนวน 113 ตู้ พบว่า ใช้ระบบกรอง RO จำนวน 88 ตู้ ระบบ RO+UV จำนวน 23 ตู้ และระบบ RO+OZONE จำนวน 2 ตู้ จากการสำรวจเห็นว่าระบบกรอง RO เป็นที่นิยมในการผลิตตู้น้ำดื่มหยอดเหรียญ เนื่องจากเป็นระบบที่สามารถกรองได้ละเอียดกว่าการกรองประเภทอื่นได้ถึง 0.0001 ไมครอน ซึ่งใกล้เคียงกับโมเลกุลของน้ำ การทดสอบความเป็นกรด–ด่าง ของน้ำดื่มจากตู้น้ำดื่มหยอดเหรียญ โดยใช้ชุดทดสอบ Universal Indicator Strips พบว่า ไม่ผ่านเกณฑ์มาตรฐาน 49.56% (56/113 ตู้) จากการทดสอบพบว่าค่าความเป็นกรด–ด่าง ที่ได้อยู่ระหว่าง 5.0 – 6.0 ซึ่งเกณฑ์มาตรฐานในการทดสอบ กำหนดให้ มีค่าอยู่ระหว่าง 6.5 – 8.5 จากการทดสอบความกระด้างของน้ำดื่ม จากตู้น้ำดื่มหยอดเหรียญ โดยใช้ชุดทดสอบ Water Hardness Indicator Strips พบว่าไม่ผ่านเกณฑ์มาตรฐาน 54.87% (62/113 ตู้) ความกระด้างเฉลี่ยจะอยู่ที่ 125 mg/L จำนวน 62 ตู้ จากการตรวจสอบคุณภาพน้ำดื่มด้านชีวภาพของตู้น้ำดื่มหยอดเหรียญ โดยใช้ชุดทดสอบโคลิฟอร์มในน้ำ พบว่า ผ่านเกณฑ์ 92.03% (104/113 ตู้) และไม่ผ่านเกณฑ์ 7.96% (9/113 ตู้) ตามลำดับ อาจเนื่องมาจากไม่ได้ดูแล บำรุงรักษา ตู้น้ำดื่มหยอดเหรียญ จึงทำให้เกิดตระใคร่น้ำบริเวณหัวจ่ายน้ำและพื้นที่รองรับภาชนะสำหรับบรรจุน้ำ จึงทำให้เกิดการปนเปื้อนของโคลิฟอร์มแบคทีเรียขึ้น ดังนั้นจึงต้องมีการดำเนินการสำรวจและตรวจวิเคราะห์ซ้ำตู้น้ำดื่มหยอดเหรียญที่ไม่ผ่านเกณฑ์
คำสำคัญ ตู้น้ำดื่มหยอดเหรียญ; ระบบกรอง RO; ความกระด้าง ; โคลิฟอร์มแบคทีเรีย
บทคัดย่อ ภาษาอังกฤษ Drinking water produced for sale and consumption is becoming popular, which is drinking water from coin-operated water dispensers because it is relatively cheap, convenient, easy, fast and economical. It was found that there are currently many coin-operated water dispensers installed by manufacturers and distributors of many brands of coin-operated water dispensers, both in densely populated communities and residential areas. From a survey of 113 coin-operated water dispensers in Khon Kaen Municipality, it was found that 48 used the RO filter system, 23 used the RO+UV system and 2 used the RO+OZONE system. From the survey, it was found that the RO filter system is popular in producing coin-operated water dispensers because it is a system that can filter more finely than other types of filters down to 0.0001 microns, which is close to the water molecule. The acidity-alkalinity test of drinking water from coin-operated water dispensers using the Universal Indicator Strips test kit found that 49.56% (56/113) did not pass the standard criteria. The test results showed that the values were between 5.0 - 6.0, while the standard criteria for testing are set to be between 6.5 - 8.5 From the hardness test of drinking water from coin-operated drinking water dispensers using the Water Hardness Indicator Strips test kit, it was found that 54.87% (62/113) did not pass the standard. The hardness was 125 mg/L for 62 dispensers. From the biological quality test of drinking water from coin-operated drinking water dispensers using the coliform test kit in water, it was found that 92.03% (104/113) passed the standard and 7.96% (9/113) did not pass the standard, respectively. This may be due to the lack of care and maintenance of coin-operated drinking water dispensers, which caused algae to form around the water dispenser head and the area holding the water container, leading to contamination by coliform bacteria. Therefore, it is necessary to conduct a survey and re-inspection of coin-operated drinking water dispensers that did not pass the standard.
Drinking water produced for sale and consumption is becoming popular, which is drinking water from coin-operated water dispensers because it is relatively cheap, convenient, easy, fast and economical. It was found that there are currently many coin-operated water dispensers installed by manufacturers and distributors of many brands of coin-operated water dispensers, both in densely populated communities and residential areas. From a survey of 113 coin-operated water dispensers in Khon Kaen Municipality, it was found that 48 used the RO filter system, 23 used the RO+UV system and 2 used the RO+OZONE system. From the survey, it was found that the RO filter system is popular in producing coin-operated water dispensers because it is a system that can filter more finely than other types of filters down to 0.0001 microns, which is close to the water molecule. The acidity-alkalinity test of drinking water from coin-operated water dispensers using the Universal Indicator Strips test kit found that 49.56% (56/113) did not pass the standard criteria. The test results showed that the values were between 5.0 - 6.0, while the standard criteria for testing are set to be between 6.5 - 8.5 From the hardness test of drinking water from coin-operated drinking water dispensers using the Water Hardness Indicator Strips test kit, it was found that 54.87% (62/113) did not pass the standard. The hardness was 125 mg/L for 62 dispensers. From the biological quality test of drinking water from coin-operated drinking water dispensers using the coliform test kit in water, it was found that 92.03% (104/113) passed the standard and 7.96% (9/113) did not pass the standard, respectively. This may be due to the lack of care and maintenance of coin-operated drinking water dispensers, which caused algae to form around the water dispenser head and the area holding the water container, leading to contamination by coliform bacteria. Therefore, it is necessary to conduct a survey and re-inspection of coin-operated drinking water dispensers that did not pass the standard.
Keyword Coin-operated drinking water dispenser; RO filtration system; hardness; Coliform bacteria